خانه هوشمند

تفاوت سیستم هوشمندسازی بی سیم و سیمی

سیستم هوشمندسازی بی سیم و سیمی

اگر می‌خواهید یک خانه هوشمند داشته باشید؛ پارامترهای مختلفی وجود دارند که باید به آن‌ها توجه کنید. یکی از این پارامترها بی‌سیم یا باسیم بودن خانه است. معمولا کاربران و متقاضیان هوشمندسازی خانه در تهران می‌خواهند بدانند که سیستم هوشمندسازی بی سیم و سیمی چیست و کدام یک بهتر است؟ برای اینکه پاسخ این سوال را بدانید؛ لازم است هر کدام از این خانه‌ها را بررسی کرده و مزایا آن‌ها را بشناسید. با ما همراه باشید.

سیستم هوشمندسازی بی‌سیم

خانه هوشمند بی‌سیم به خانه‌ای گفته می‌شود که تجهیزات موجود در آن با امواج رادیویی به هم متصل شده و بدون اتکا به سیم‌کشی خانه می‌توانند کار کنند. حتی تابلو برق ساختمان هم تغییر نمی‌کند و مشابه ساختمان‌های معمولی طراحی می‌شود. در سیم‌کشی خانه هوشمند بی‌سیم شما مجبور به صرف هزینه اضافی برای سیم‌کشی خانه نیستید. از طرفی نیازی به تخریب یا ایجاد تغییر در ساختار خانه ندارید و تمام دیوایس‌ها به صورت وایرلس به هم متصل می‌شوند.

خانه هوشمند با‌سیم

ساختار سیستم باسیم که توسط اسمارت هوم کیوب راه‌اندازی می‌شوند؛ برخلاف سیستم وایرلس است. در خانه‌های هوشمند باسیم، تجهیزات خانه باید به سیستم سیم‌کشی خانه متصل باشند. به این ترتیب لازم است که سیم‌کشی برق ساختمان هم متناسب با خانه هوشمند انجام شود. معمولا برای هوشمندسازی خانه به صورت سیمی از بستر knx  و modbus  استفاده می‌شود. این پروتکل ترتیبی می‌دهد تا طیف وسیعی از دستگاه‌ها به صورت یکپارچه با هم در ارتباط باشند. این سیستم را می‌توان زبان مشترک تمام دیوایس‌های موجود در خانه دانست.

درواقع این سیستم یک استاندارد بین‌المللی برای هوشمندسازی خانه‌ و ساختمان است. برای اتصال و یکپارچه‌سازی خانه‌های هوشمند به یک زبان مشترک و یا پروتکل خانه هوشمند نیاز است که تمام دستگاه‌های خانه را به هم متصل کند. knx همان زبان مشترک است که سیستم‌های امنیتی، اعلان حریق، ضدسرقت، دوربین مداربسته و دزدگیر را به هم متصل می‌کند.

Knx باعث می‌شود که مصرف انرژی کمتر شده و بتوان از انرژی به صورت بهینه استفاده کرد. این سیستم حتی در مصرف انرژی و روشنایی، گرمایش و سرمایش ساختمان هم نقش داشته و دوربین‌های امنیت خانه را نیز تحت کنترل می‌گیرد.

کابل knx در ساختمان نصب شده و تمام بخش‌های مختلف به این کابل مرکزی متصل می‌شوند. به این ترتیب تمام دیتاها از طریق این کابل به گوشی هوشمند یا لپ‌تاپ ارسال می‌شود و می‌توانید از طریق آن تمام دیوایس‌ها را تحت کنترل قرار دهید.

پروتکل modbus  نیز از پروتکل‌های قدیمی و محبوب است که برای هوشمندسازی خانه و اتصال تمام دستگاه‌ها به هم کاربرد دارد.

انواع پروتکل‌های سیستم هوشمندسازی بی سیم و سیمی

پروتکل به زبان ارتباطی بین دستگاه‌های فیزیکی در خانه‌های هوشمند گفته می‌شود که کارشان این است که با انتقال داده بین دستگاه‌ها، آن‌ها را به هم متصل کنند.

به نسبت اینکه سیستم خانه هوشمند باسیم باشد یا بی‌سیم پروتکل‌های خانه هوشمند به دو دسته عمده تقسیم می‌شوند:

  • پروتکل‌های سیستم بی‌سیم
  • پروتکل‌های خانه هوشمند باسیم
  • پروتکل WIRE-FI  (ترکیبی ایز  پروتکل بی‌سیم و باسیم)

انواع پروتکل‌های سیستم هوشمندسازی بی سیم

پروتکل‌های محبوب زیادی برای هوشمندسازی خانه بی‌سیم وجود دارند که همواره نیز تعداد آن‌ها درحز افزایش است. برخی از محبوب‌ترین پروتکل‌های خانه بی‌سیم عبارت‌اند از:

  • ZigBee
  • Zwave
  • Bluetooth
  • Wemo
  • NRF
  • Wi-Fi
  • RF
  • WLAN
  • EnOcean
  • WIRE-FI

در بین این پروتکل‌ها، پروتکل‌های ZigBee و Zwave  و WIRE-FI به دلیل پشتیبانی از شبکه مش و استفاده از سنسورهای داده شبکه محلی، فروش بیشتری در مارکت دارند و اسمارت هوم کیوب هم طبعا استفاده بیشتری از آن‌ها می‌کند. همچنین برندهای خانه‌های هوشمند معمولا براساس این پروتکل‌ها طراحی و اجرا می‌شوند.

انواع پروتکل های باسیم

پروتکل‌های خانه باسیم هم شامل طیف گسترده‌ای از پروتکل‌ها می‌شوند. امروزه برندها و شرکت‌های زیادی با استفاده از این پروتکل‌ها اقدام به هوشمندسازی خانه و ساختمان خود می‌کنند. از بهترین پروتکل‌های باسیم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • KNX
  • ModBus
  • Bus
  • BACnet
  • LonWork
  • WIRE-FI

امروزه اکثر برندها برای پروتکل خانه‌های هوشمند باسیم از پروتکل‌های KNX، ModBus ،Bus استفاده می‌کنند. همچنین پروتکل‌هایی مانند BACnet و LonWork به واسطه قیمت بالایی که دارند؛ کمتر از آن‌ها استفاده می‌شود.

تفاوت سیستم هوشمندسازی بی سیم و سیمی

برای اینکه بتوانید از بین هر کدام از پروتکل‌های خانه هوشمند یکی را انتخاب کنید؛ لازم است که تفاوت این دو را با هم بدانید. خانه هوشمند به مکانی گفته می‌شود که در آن تمام بخش‌ها و دستگاه‌های موجود در خانه به نوعی با هم در ارتباط هستند و می‌توان تمام خانه را به وسیله ریموت یا یک اپلیکیشن گوشی کنترل کرد.

مزایا و معایب هوشمند‌سازی سیمی

معمولا تعداد خانه‌های هوشمند سیمی در مقایسه با خانه‌های هوشمند بی‌سیم بیشتر است.

هزینه سیم‌کشی و کابل‌کشی در خانه‌های سیمی گران‌تر از خانه‌های بی‌سیم است. البته اگر سیم‌کشی در زمان ساخت یا بازسازی خانه انجام شود؛ تفاوت سیم‌کشی خانه معمولی و خانه هوشمند ناچیز است.

در خانه‌های هوشمند سیمی امکان هک شدن وجود ندارد و هک تنها به صورت دستی و فیزیکی انجام می‌شود.

خانه‌های بی‌سیم همواره در معرض کند شدن و مسدود شدن با موانع مختلف هستند؛ درحالی که سرعت اتصال در این خانه‌ها بیشتر است.

در خانه‌های هوشمند سیمی شما همواره می‌توانید سیم‌کشی هوشمند را با سیم‌کشی معمولی جایگزین کنید. به‌عبارتی اگر هر زمان از داشتن خانه هوشمند منصرف شدید؛ می‌توانید به صورت سنتی و معمولی از خانه استفاده کنید.

مزایا و معایب هوشمندسازی بی‌سیم

در این سیستم لازم نیست که سیم‌کشی مخصوص انجام شود. شما به کابل و پریز نیاز ندارید.

نصب و ران کردن خانه هوشمند ساده و راحت است.

ارتقا این خانه‌ها معمولا ساده و ارزان است.

میزان مصرف انرژی در این خانه‌ها کمتر بوده و شما بهتر می‌توانید در مصرف انرژی صرفه‌جویی کنید.

احتمال هک شدن خانه بیشتر از خانه هوشمند سیمی است.

کارایی سیستم خانه هوشمند شما به سرعت اینترنت بستگی دارد. هرچه سرعت و پهنای باند اینترنت بیشتر باشد؛ کارایی خانه هوشمند هم بیشتر خواهد بود.

در سیستم بی‌سیم اینترنت جز جدایی‌ناپذیر خانه است و در صورت قطع اینترنت کل سیستم خانه قطع می‌شود.

سیستم هوشمند‌سازی خانه بی‌سیم امنیت پایین‌تری نسبت به خانه هوشمند سیمی دارد. سرعت در این سیستم در مقایسه با سیستم سیمی پایین‌تر است.

جمع بندی سیستم هوشمندسازی بی سیم و سیمی

به طور کلی، سیستم هوشمندسازی بی سیم و سیمی هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مقاله سعی کردیم نگاهی کامل به موضوع سیستم هوشمندسازی بی سیم و سیمی داشته باشیم و امیدواریم توانسته باشیم سوالات مدنظر شما را پاسخ داده باشیم. در صورت داشتن هر گونه سوال می‌توانید از بخش کامنت ها و یا از صفحه تماس با ما استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *