در پروسه هوشمندسازی خانه باید از فناوریهای نوین برای کنترل و مدیریت تجهیزات خانگی بهصورت خودکار و از راه دور کمک گرفت. این فرایند باعث راحتی ساکنان و همچنین سایر مزایا باشد. یکی از بهترین مزایایی که هوشمندسازی خانه دارد؛ این است که باعث صرفهجویی در انرژی میشود. در خانه هوشمند معمولا شاهد مصرف بی رویه انرژی نیستید. روشنایی و سیستمهای گرمایشی و سرمایشی به موقع خاموش میشوند و در مواقعی که نیازی به آنها نباشد؛ کار نمیکنند. بهاینترتیب مصرف بی انرژی در خانه شما تا اندازه زیادی کاهش پیدا میکند.
ضرورت صرفهجویی در انرژی
در عصر حاضر صرفهجویی در انرژی از اهمیت زیادی برخوردار است. امروزه میدانیم که با منابع محدود گاز و زغالسنگ مواجه هستیم در نتیجه روند پیش رو در مصرف انرژی میتواند مخرب باشد. با مدیریت مصرف انرژی میتوانید از مصرف بهینه منابع سوخت مطمئن شوید. مصرف بیرویه انرژی، بهخصوص سوختهای فسیلی نگرانیهایی درخصوص کمبود انرژی در آینده ایجاد کرده است. با هوشمندسازی خانهها میتوانید از هدررفت بیرویه انرژی جلوگیری کنید و همچنین از سایر مزایا هوشمندسازی خانه هم بهرهمند شوید.
مزایای هوشمندسازی خانه برای صرفهجویی در انرژی
کنترل هوشمند تجهیزات: به کمک سیستمهای هوشمند، کاربران میتوانند تجهیزات خانگی را از راه دور کنترل کنند. این امکان باعث میشود که آنها بتوانند دستگاهها را در زمان مشخص خاموش یا روشن کنند. درنتیجه هیچ دستگاهی بیدلیل روشن نمانده و مصرف انرژی کاهش پیدا میکند.
نورپردازی هوشمند: سیستمهای نورپردازی هوشمند به کمک حسگرها و تایمرها میتوانند نور محیط را کنترل کنند. این سیستم ها براساس حضور افراد و همچنین نور طبیعی تنظیم میشوند و بهاینترتیب از هدررفت انرژی جلوگیری میکنند.
بهینهسازی سیستم گرمایشی و سرمایشی: در خانههای هوشمند ترموستاتها دمای خانه را اندازه گرفته و تنها در زمان لزوم سیستمهای سرمایشی یا گرمایشی را راهاندازی میکنند. بهاینترتیب این دستگاهها زمانی که نیاز به آنها نباشد؛ خاموش هستند و انرژی مصرف نمیکنند.
استفاده از لامپهای کم مصرف: در پروسه هوشمندسازی خانه از لامپهای جدید استفاده میشود که تکنولوژی لازم برای اتصال به سیستم هوشمند مرکزی را دارند. این لامپها معمولا کم مصرف از نوع LED یا CFLهستند که تا 85 درصد در مصرف انرژی صرفهجویی میکنند. این لامپها همچنین طول عمر بیشتری دارند؛ درنتیجه دیرتر نیاز به تعویض آنها خواهید داشت.
مدیریت انرژی: خانههای هوشمند به کمک سنسورها و دستگاههای کنترلی میتوانند ترتیبی بدهند که مصرف انرژی بهینه شود و ساکنان مصرف انرژی کمتری داشته باشند.
سیستمهای پیشبینی کننده: این سیستمها با پیشبینی دما یا زمان روز و شب، مصرف انرژی را در سیستمهای گرمایشی یا سرمایشی یا روشنایی تحت کنترل گرفته و از هدر رفت انرژی جلوگیری میکنند.
کاهش اتلاف انرژی: با آنالیز دادههای بزرگ، هوش مصنوعی میتواند الگوهای دقیقتری از تولید و مصرف انرژی به شما بدهد تا به واسطه آن به کاهش انرژی کمک کنید.
سیستم درب و پنجره هوشمند: درب و پنجره هوشمند با سیستم باز و بسته شدن اتوماتیک از هدررفت بی رویه انرژی در هوشمندسازی خانه جلوگیری میکنند. این در و پنجرهها در زمان مناسب باز و بسته میشوند و بهاینترتیب دمای خانه ثابت میماند و کارکرد سیستم سرمایشی و گرمایشی و درنتیجه مصرف انرژی کاهش پیدا میکند.
سیستم پرده هوشمند: یکی دیگر از سیستمهای بهینهسازی در مصرف انرژی سیستمهای پره هوشمند هستند. این سیستمها در طول روز پرده را جمع میکنند تا نور طبیعی به خانه وارد شد و با شروع شب، باز میشوند تا روشنایی خانه در داخل محیط بماند و به نور کمتری برای روشن کردن خانه نیاز باشد.
امکان ارائه سناریو در خانه هوشمند
از دیگر ویژگیهای خانههای هوشمند که به حفظ انرژی و جلوگیری از هدررفت آن کمک میکند؛ امکان تعریف سناریو است. سناریو در سیستمهای هوشمند باعث میشوند که انرژی کمتری در خانه هدر برود. برای مثال شما میتوانید مشخص کنید که پردهها چه زمانی کنار بروند یا سیستم سرمایشی و گرمایشی چه زمانی و در چه شرایطی شروع به کار کند. همچنین شما میتوانید سناریو را به نسبت دمای خانه تنظیم کنید. با اضافه کردن یک ترموستات به خانه هوشمند، مشخص کنید که دما در چه بازهای باشد. بهاینترتیب سیستمهای سرمایشی و گرمایشی به موقع شروع به کار میکنند. در سناریو خانه هوشمند، بخشهای مختلفی وجود دارد:
سناریو کنترل تردد در خانه
این سناریو برای بهینهسازی مصرف انرژی طراحی شده است و از اهمیت زیادی برخوردار است. بهخصوص زمانی که ساکنان در زمان خروج از خانه فراموش میکنند که سیستمهای سرمایشی و گرمایشی و چراغها را خاموش کنند؛ این سیستم کاربرد زیادی دارد. کاربران در خارج از خانه به کمک یک گوشی هوشمند میتوانند دستگاهها و سیستمهای موجود در خانه را کنترل کنند.
سنسور حضور افراد
این سنسورها تردد افراد را تشخیص میدهند؛ بهاینترتیب تنها در زمانی روشن میشوند که فردی در آن محدوده حضور داشته باشد. از این سنسور بیشتر در اتاقها، سالنها، آشپزخانه و غیره استفاده میشود. این سنسورها برای سیستمهای کنترل دما هم کاربرد دارند. بهاینصورت که با خروج شما از خانه، خاموش میشوند و مصرف انرژی کاهش مییابد.
سنسور حرکتی
بخشهایی از خانه وجود دارند که ممکن است تنها در برخی از زمانها مورد استفاده قرار بگیرند. مکانهایی مانند راهروها، لابی، پارکینگ، و پلهها کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. نتیجه روشن بودن دائمی چراغها در این مکان لازم نیست؛ از طرفی نمیتوان بدون روشنایی از این بخشها استفاده کرد. بهترین ایده در این مکانها، استفاده از سنسورهای حرکتی برای روشن و خاموش شدن به موقع چراغها است. بهاینترتیب درصورت عدم حضور افراد در این مکانها چراغها بهصورت خودکار خاموش شده و از مصرف بیرویه انرژی جلوگیری میشود.
شیر برقی
شیر برقی در سیستم آب و گاز استفاده میشود. این شیرها نشتی آب و گاز را به سرعت تشخیص داده و ترتیبی میدهند که در صورت نشتی هرچه کوچک آب و گاز به سرعت جریان قطع شود.
ترموستات هوشمند
از ترموستات هوشمند برای کاهش مصرف انرژی در سیستمهای هوشمند مانند سیستم گرمایشی و سرمایشی استفاده میشود. زمانی که دمای محیط به دمای مورد نظر شما برسد؛ این وسیله میتواند سیستم گرمایشی و سرمایشی را متوقف میکند. بهاینترتیب از مصرف بیرویه انرژی جلوگیری میشود.
دیمر
دیمر وسیلهای است که کارش کنترل میزان روشنایی لامپها است. استفاده از دیمر در طول روز به نسبت میزان نور خورشید به طور خودکار نور محیط را کم کرده و بعد از غروب خورشید نور فضا را زیاد میکند. بهاینترتیب همواره نور مناسبی در فضا وجود دارد. به این ترتیب از مصرف بی رویه انرژی جلوگیری میشود.